Zamanınız Yoksa Şimdi Trainer ve Roller Zamanı
25-10-2021
11:43
Havanın bozuk olması sizin havanızı bozmasın...
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bisiklet sporunun olmazsa olmazı olan trainer antrenman aletleri, bisiklet kullanıcıları tarafından kutularından çıkarılıp kurulmaya başlandı. Çetin kış şartlarında, elde etmiş olduğunuz form grafiğinizde düşüş yaşanmaması için trainer aletleri bisiklet sporunda önemli bir yere sahiptirler.
Bisiklete binmeye zaman bulamıyorsanız Trainer ve Roller tam sizin için icat edilmiş demektir
Yaz mevsiminde nasıl ki dış mekanlarda sürüşlerinizi, antrenmanlarınızı gerçekleştirebiliyorsanız, trainer yardımıyla kış şartlarında dış mekan sürüşleri zorlu hava şartlarından dolayı fazla mümkün olmadığı için kapalı mekanlarda antrenmanlarınızı eksiksiz yapabilir, mevcut formunuzu korumakta kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.
Trainer çeşitleri nelerdir?
Peki kaç çeşit trainer vardır, hangi özelliklere sahipler, hepsini inceleyelim.
Trainer nedir?
Öncelikle trainer nedir ? Trainer, kapalı mekanlarda bisiklet sürüşleri yapmamızı sağlayan, kış mevsiminde dış mekan hava şartlarının zorluğunu yaşamadan antrenman programlarınızı yapabilmenizi veya bisiklet sürme keyfinden mahrum kalmamanızı sağlayan bir alettir. Sadece kış mevsiminde mi ? Tabii ki hayır. Yaz mevsiminde dahi kullanabilirsiniz. Yoğun iş temposundan ya da farklı sebeplerden dolayı dış mekan sürüşü gerçekleştiremeyen çoğu kullanıcı yaz mevsiminde trainer tercih etmektedir.
Peki Trainer kaç türlüdür?
Trainer çeşitleri ve özellikleri nelerdir ? Söz konusu trainer modeli seçmeye geldiğinde, karşımıza birden fazla model ve özellik çıkmakta.
İki Önemli fark
İki tip trainer vardır. Manyetik özellikli olan trainer modelleri ve smart özellikli olan trainer modelleri.
Manyetik Trainerler
Manyetik özellikli trainer modelleri, silindirin içerisinde bulunan mıknatıs direncinin yardımıyla bir sürüş direnci sağlar. Bir adet direnç ayar kolu sayesinde kademeli veya kademesiz olarak, zorluk seviyesini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Gidona takılan veya motor kısmından kademe ayarları sayesinde teker gerginliğini ayarlayabilirsiniz.
Akıllı Smart Trainerler Nedir?
Smart özellikli trainer modelleri ise bluetooth bağlantısı ve ant+ bağlantısı özelliklerine sahip trainer modelleridir. Bu bağlantı özellikleri, trainer üzerinde ne işimize yarıyor diyecek olursanız; smart özellikli trainer modelleri sayesinde, trainer üzerinde yapılan sürüşlerinizde nabız, kadans, hız vb. değerlerinizin takibini anlık yapabilir, antrenman programınıza göre sürüş sağlayabilirsiniz. Tabi bunun için ayrıca hız, kadans, nabız sensörüne sahip olmanız gerekiyor. Bluetooth bağlantısı sayesinde interaktif sürüş yazılımı programları ile çalışabilen modellerdir.
Çok daha akıllı Trainerler de mevcut. İşte karşınızda Simülasyon Özellikli Smart Trainerler
Bir de simülasyon özellikli smart trainer modelleri mevcuttur. Bu trainer modelleri ise interaktif yazılım programları tarafında desteklenen, daha gerçekçi bir sürüş simüle ederek, kapalı mekanda sanki dışarıda bir sürüş yapıyormuşsunuz hissi yaratmaktadır. Bu simülasyon programının en bilineni Zwift programıdır. Smart özellikli trainer modelleri de kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İki tip smart özellikli trainer modeli vardır.
Bunlardan bir tanesi arka tekeri çıkarıp bisikletinizi vites kısmından direkt trainer’a takabileceğiniz, bir diğeri ise arka tekerinizi hiç çıkartmadan direkt bisikletinizle birlikte trainer’a monte edebileceğiniz modellerdir. Arka tekeri çıkararak kullanabileceğiniz trainer modelini kullanabilmeniz için ayriyeten bisikletinizin vites sayısına göre ruble almanız gerekiyor. Kısaca şöyle düşünebilirsiniz: Arka tekerinizi çıkarıyorsunuz, arka teker vazifesi gören trainer takıyorsunuz onun yerine. Bisikletinizi trainer’a sağlam bir şekilde taktığınıza emin olduktan sonra Zwift programı için gerekli olan bluetooth ve ant+ bağlantılarını yapabilir, kullanıma başlayabilirsiniz.
Smart trainer modellerinin en büyük özelliklerinden birisi de simülasyonda seçmiş olduğunuz rotada eğim varsa, o eğimdeki zorluğu birebir size yaşatıyor olması. Tabii ki bu özellikten faydalanabilmeniz için de seçmiş olduğunuz trainer modelinin eğim özelliğinin yüzde kaç eğime kadar destekli olduğuna göz atmanızda fayda var. Aşağıda bulunan görseldeki gibi bir trainer kullanırsanız, sadece arka tekerinizi söküp takmanız gerekecek. Trainer lastiği için ekstradan bir jant almanız ya da tariner lastiğini söküp takmakla uğraşmamış olacaksınız. Bu tip trainer’ların en büyük avantajlarından bir tanesi de sessiz bir şekilde çalışıyor olması. Bu sayede apartmanda bulunan komşularınızı rahatsız etme kaygısı ortadan kalmış olacak.
Direkt bisikletinizi takarak kullanabileceğiniz trainer modellerinde ise daha güzel bir sürüş deneyimi için trainer lastiği kullanmanızda fayda var. Normal bisiklet lastiği ile kullanım sağladığınızda sürtünmeden dolayı oluşan yanık kokusu meydana çıkacaktır ve mevcut lastiğinizin yüzeyinde olması gerekenden daha kısa vadede aşınmalar meydana gelecektir. Yine bu trainer modelleri de smart özellikli olduğu için bluetooth ve ant+ bağlantıları mevcuttur.
Gerekli bağlantılar sağladıktan sonra Zwift programı üzerinden kullanım sağlayabilirsiniz. Trainer modelinin desteklemiş olduğu eğim oranına göre simülasyonda seçmiş olduğunuz rotadaki eğimleri size birebir simüle edecektir. Bu sayede sanki dışarıda bisiklet sürüyormuş gibi iç mekanda bisiklet kullanımını en gerçekçi şekilde deneyimleyebilirsiniz.
Diğer bir mucize alet Roller
Roller Kapalı alanda bisiklet antrenmanı yapabilmenizi sağlayan bir diğer seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bisikletiniz tamamen bağımsız bir şekilde roller üzerindeki silindirler yardımıyla size sürüş ve antrenman yapabilme imkanı sağlar. Tabi roller’da diğer trainer modellerinin aksine, bisikletiniz sabit bir düzeneğe bağlı olmadığı için ilk kullanımda denge problemleri yaşayabilirsiniz ki bu herkes için ilk başta geçerli bir durumdur. Roller üzerinde hareket halinde kaldığınız müddetçe denge problemi o kadar hızlı bir şekilde ortadan kalkacaktır.
Trainer modelleri ile roller modelleri arasındaki fark nedir diyecek olursanız; roller’da bisikletinizin iki tekeri birden dönmektedir ve sanki dışarıda gerçekleştirilen bir sürüşte yaptığınız denge manevralarını roller üzerinde hemen hemen gerçekçi bir şekilde yaşarsınız. Trainer’da ise ön teker sabit, stabil ve hareketsizdir. Sadece arka tekerden aldığınız kuvvet ve direnç ile çalışmaktadır.
Trainer ve roller sistemleri günümüzde ciddi bisiklet kullanıcılarının ve bisikleti hayat tarzı olarak benimsemiş insanların adeta olmazsa olmazı haline gelmiş bulunuyor. Trainer ya da roller aletlerine sadece kış mevsiminde kullanım sağlaması açısından yaklaşamamak gerekir. Az evvel belirttiğimiz gibi yoğun olan ya da belirli sebeplerle bisiklet sürmeye bir türlü vakit ayıramayan insanlara ciddi derecede kolaylık sağlamaktadırlar.
Sporcularda Roller ve Trainer
Ayrıca trainer ve roller sistemleri, profesyonel bisiklet takımları tarafından tercih edilmektedir. Çoğu bisiklet takımı ve bisiklet kulübü kapalı alan antrenmanlarını toplu yaparlar ve bu esnada trainer ya da roller tercih ederler.
Trainer üzerindeyken sporcunun watt değerleri, nabız, kadans, hız değerleri incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda sporcunun gelişimine göre antrenmana yön verilir. Trainer ve roller’ın sportif anlamda kişiye katkısı oldukça fazladır. Güzel bir örnek vermek gerekirse; roller’da düzenli olarak antrenman yapan bir sporcunun denge unsuru daha gelişmiş olurken, düz bir çizgide bisiklet kullanma becerisi daha da artmış olacaktır. Trainer kullanan sporcuların, antrenman esnasında elde ettikleri veriler sayesinde formlarını üst seviyede tutmakta fazla zorlanmadıkları görülmüştür. Bunun sebebi ise sporcunun trainer üzerinde antrenman yaparken tamamen veri odaklı bir sürüş gerçekleştiriyor olmasıdır. Konsantrasyon bozucu herhangi bir faktör olmadığı için veri takibini yapmak, trainer üzerindeyken daha kolay hale gelmektedir. Bu yüzden de çoğu profesyonel bisiklet takımı trainer yardımıyla veri toplayabiliyor ve sporcunun gelişimine katkı sağlayabiliyorlar.
Tüm bunlar ile birlikte bisiklet sporcusu formunu düzenli kontrol edebilmek için trainer kullanabilir. Uzun antrenman sürüşleri öncesi vücudunun ne durumda olduğunu anlamak, sürüş esnasında vücudunun hangi nabız aralığında, hangi watt değerleri aralığında tutarsa kendisi açısından daha iyi olacağını kontrol edebilir. Bu sayede yapacağı uzun antrenman sürüşlerinde vücuduna fazla yüklenmemiş olur ve sağlık bir şekilde antrenmanını tamamlar. Çoğu sporcu antrenman programını trainer üzerinde uygular. Yapılan antrenmanlar ile elde edilen kazanımları uzun sürüşlerde ve yarışlarda değerlendirir. Eğer sporcu güç ve dayanıklılık açısından kendinde bir eksiklik görmüşse, trainer üzerinde yapacağı antrenmanlar ile bu eksiği kapatabilir.